Smakelijk bedrijfsbezoek bij Kaptein

Vrijdag 17 november 2017 kregen onze leden een (letterlijk) kijkje in de keuken van Kaptein. Na thee of koffie met taart of kaas kreeg de eerste groep – vanwege de enorme belangstelling voor dit bedrijfsbezoek waren er twee sessies – een presentatie van algemeen directeur Mireille Kaptein en haar partner, commercieel directeur en mede-eigenaar Anne van Egmond.

Wat wij zoal hoorden:
– Kaptein is een 100% familiebedrijf met een rijke historie. Sinds 1936 verpakt het bedrijf kaas en boterproducten.
– Het is een verpakkingsbedrijf voor producent van kaas, boter, smeltkaas en poederkaas.
– Kaptein werkt met korte lijnen, is flexibel en werkt zowel nationaal als internationaal (in meer dan 45 landen).
– In onze regio heeft het bedrijf een 100% merkenbekendheid – vooral bij het zien van een verpakking Echte Boter.

– Kaptein focust zich op 4 kernactiviteiten die plaatsvinden op 3 verschillende locaties.
• Kaptein Heiloo: opslag en verpakken van kaas en boter
• Kaptein Processed Cheese Factory Oosthuizen: productie van smeltkaas
• Kaptein BVBA Bilzen: productie van poederkaas

– Naast grote en bekende merken verpakt Kaptein ook private labels.
– Persoonlijk contact en een eerlijke, nuchtere kijk op de bedrijfsvoering zijn belangrijk bij Kaptein. Zo zijn er geen medewerkers, maar is iedereen ‘een collega’. Het motto: We Care!
– Kaptein in Heiloo is een hightech en duurzaam bedrijf (met 800 zonnepanelen op het dak).

Kapteintour
Dat Kaptein inderdaad met de nieuwste apparatuur werkt zagen wij daarna in video’s waarin roomboter in cupjes werd verpakt en een kaassnijmachine aan het werk ging (en 160 verpakkingen per minuut verwerkt).

Na de presentatie en de video’s kregen we de Kapteintour. Het duurzame pand is zo gebouwd dat je bovenlangs de productielijnen kunt volgen. Je begeeft je natuurlijk in een bedrijf waar voedsel wordt verwerkt en hygiëne prioriteit heeft. Wij wandelen langs lichte werkplekken met zit-sta bureaus, wanden voorzien van mos en door brede gangen. Het is duidelijk, iedere plek heeft een eigen interieur en ook de klimaatbeheersing geschiedt per afdeling. Er wordt papierarm gewerkt, waarbij informatievoorziening via beeldschermen verloopt. Om maar enkele duurzame voorbeelden te geven.

75-80 collega’s
We bekijken via een glazen wand een enorme hoeveelheid kaas. “Er ligt hier zo’n twee miljoen kilo kaas te rijpen.” En we zien de snijmachines in het echt. Indrukwekkend.
Dit pand van Kaptein is duidelijk gericht op de toekomst en er wordt dan ook door 75-80 collega’s in Heiloo gewerkt, in ploegendiensten.
Een mooi bedrijf waar Heiloo absoluut trots op mag zijn.

Ondernemend Heiloo bedankt Kaptein voor de gastvrijheid en de smakelijke goodiebag die we na afloop meekregen.